Academie Mesologie: dé Europees erkende opleiding in Nederland

Wat is mesologie?

Mesologie is een vorm van natuurgeneeskunde, waarbij we medisch wetenschappelijke kennis combineren met kennis uit de complementaire geneeswijzen. Binnen de mesologie breng je de vitale functies van een patiënt in kaart, waardoor je ontdekt welke lichaamsfuncties goed en niet goed functioneren. Vanuit de disfuncties kijk je naar welke bijdraagt aan de klachten van de patiënt. Hierbij breng je niet alleen de klachten in kaart, maar ook zaken als de gezondheidsgeschiedenis, gewoonten en typologie.

Het basisprincipe van mesologie

Bij Mesologie draait het altijd om de individuele balans. Ieder mens is anders en ieder mens is uniek. De kunst is om de balans te vinden en te functioneren in je persoonlijke evenwicht. Die kracht vanuit jezelf overwint vrijwel iedere ziekte. Voeding, beweging en ontspanning spelen hierbij vanzelfsprekend een belangrijke rol, maar ook hierbij draait het om de individuele benadering. De kunst van mesologie is het kijken naar de gehele mens, met al de functies, symptomen en klachten.

Jouw voeding stem je af op je type, bouw, werk, hobby’s en geschiedenis. Niet iedereen kan alles verteren en elk maagdarmkanaal is uniek, net als je DNA of je darmflora. Met mesologie vind je de voeding die voor jou persoonlijk het beste is. Dat geldt ook voor beweging en ontspanning. Ieder mens vindt ontspanning in datgene wat bij zijn of haar eigen balans hoort. Dat vraagt een zoektocht naar jezelf. Mesologie brengt dit functioneren in kaart, waardoor je eigen evenwicht duidelijker wordt.

Wat leer je bij de studie Mesologie?

Tijdens de opleiding Mesologie bereiden we je voor op de uitoefening van het beroep van mesoloog. We leren je kennis van diagnostiek, vanuit een zo breed mogelijke benadering van de patiënt. Ook krijg je kennis van de integrale therapie die zich richt op de vitale zelf genezende kracht van het organisme. Daarnaast leer je over het integraal organisme van de mens, kennis van de gedragsregels en de grenzen van het beroep mesoloog.

De opleiding is opgebouwd uit drie fasen. Daarin leer je:

 • Fase 1 is de propedeuse, onze uitgebreide medische basiskennis (MBK+).
 • In Fase 2 leer je wat een Meso-Voedings-Coach moet weten: over spijsvertering en Westerse en Oosterse voedingsleer. Zodat je patiënten gericht kunt adviseren en begeleiden bij aanpassingen in hun voedingspatroon.
 • Fase 3 gaat in op de verdieping en praktische uitbreiding volgens de pijlers van de Mesologie.

De opleiding bevat zowel theorie- als praktijklessen. Ieder systeem bekijken we met een wetenschappelijke bril, met een brede Oosterse kijk en in combinatie met psychologische aspecten.

Wat kun je met de studie doen?

Samengevat heb je na 1 jaar van de opleiding de MKB op zak, die verplicht is voor verzekeringen. Na 2 jaar kun je als Meso-Voedings-Coach aan de slag. En na 4 jaar ben je klaar om (na de examens) de volledige praktijk Mesologie te kunnen voeren.

Na de opleiding helpen we je op weg naar je eigen praktijk. Zo bieden we je de kans om je eerste praktijk te voeren in ons Integraal Medisch Centrum. Zo maak je gebruik van ons netwerk en onze uitgebreide kennis van het voeren van je eigen praktijk.

Waarom studeren aan Academie Mesologie?

De opleiding van Academie Mesologie is een gedegen beroepsopleiding in de natuurgeneeskunde. Inmiddels hebben we ruim 25 jaar ervaring. We zijn een kenniscentrum en onze kwaliteit staat hoog aangeschreven bij verzekeringen en beroepsorganisaties in de complementaire zorg.

Het is ons doel om:

 • Een hoogwaardige opleiding te vormen in de complementaire geneeskunde (natuurgeneeskunde).
 • Complementaire geneeskunde bereikbaar te maken voor iedereen.
 • Samenwerking te bevorderen met de reguliere geneeskunde.

De studie Mesologie is een prachtige ontdekkingstocht in het functioneren van de mens, met grote nadruk op het waarom van de functies. Het is boeiend hoe de mens ziektes zelf kan overwinnen, wanneer iemand functioneert in zijn of haar persoonlijke evenwicht. Hoe onderzoek je dit persoonlijke evenwicht? Welke voeding past daarbij? En welke natuurlijke middelen helpen ziekte te bestrijden? Dit en meer leer je bij ons op de opleiding.

Is de opleiding Mesologie iets voor jou?

De opleiding Mesologie is misschien wel iets voor jou, als je:

 • Geïnteresseerd bent in complementaire geneeswijzen.
 • Verder wilt studeren en jezelf persoonlijk wilt ontwikkelen.
 • Bij verschillende therapieën telkens weer op grenzen stuit.
 • Kennis met elkaar wilt verbinden.
 • Zoekt naar de juiste beroepsopleiding in de complementaire zorg.

Om te starten met de opleiding Mesologie heb je een van de verschillende vooropleidingen nodig:

 • Basisopleiding Amsterdam Mesologie (deeltijdopleiding natuurgeneeskunde)
 • Propedeuse (Medische Basisopleiding Amsterdam, meer informatie hier)
 • Een gelijkwaardige vooropleiding HBO gezondheidszorg

Kom naar de voorlichtingsdag

Regelmatig organiseren we voorlichtingsdagen. Hier geven we korte demonstratielessen, om je een indruk te geven van het niveau van de lessen. Ook vertellen we je meer over de inhoud van het beroep mesoloog en kun je vragen stellen aan docenten en studenten.

Hoe verloopt de open dag?

We beginnen de open dag van Mesologie met een uiteenzetting over het vak. Daarna geven we demonstraties in verschillende behandelkamers. Vervolgens krijg je een uitleg over de opleiding. Je krijgt volop de mogelijkheid om vragen te stellen. Speciaal voor jou zijn docenten, studenten en directie aanwezig om je van antwoord te voorzien.

In verband met het aansluitende programma verzoeken we je om op tijd aanwezig te zijn. De open dag vindt plaats op de Contactweg 145, 1014 BJ Amsterdam.

Bekijk ook deze sfeerimpressie van een van de open dagen.

Aanmelden voor de open dag

Kom ook langs tijdens een open dag en meld je aan.

Meld je nu aan