De World Health Organisation (WHO) heeft in 2010 de ‘Benchmarks for training in traditional / complementary and alternative medicine’ geschreven. Dit document beschrijft de minimale eisen voor een opleiding in de natuurgeneeskunde wereldwijd.

Een kleine samenvatting:

Er is een enorme groei in populariteit van de verschillende vormen van natuurgeneeskunde over de laatste dertig jaar. Bijvoorbeeld 70% van de bevolking van Canada en 80% van de bevolking in Duitsland maken gebruik van complemenaire / alternatieve geneeskunde. De WHO probeert landen te helpen om traditionele geneeskunde in hun gezondheidsprogramma te integreren. Dit heeft geleid tot een integratie van deze geneeskunde van 5 landen in 1990, tot 39 landen in 2003 en 48 landen in 2007. Het aantal landen met wettelijke regels is gestegen naar 62. De WHO raadt alle landen sterk aan om de traditionele geneeskunde in de gezondheidszorg te integreren.

De principes van natuurgeneeskunde zijn:

  1. Wees niet schadelijk voor de patiënt. Wanneer noodzakelijk de patiënt doorverwijzen.
  2. Handel overeenkomstig de natuurlijke geneeskracht. Werk met de genezende kracht van de natuur – vis mediatrix naturae (Hippcrates), de natuurgeneeskunde helpt de zelfgenezing.
  3. Zoek, identificeer en behandel de oorzaak van de ziekte. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, komt de ziekte weer terug. Dit betekent vaak een onderzoek naar leefgewoonten, dieet en levenskracht.
  4. Behandel de gehele persoon als een individu. Natuurgeneeskunde werkt met het holistisch begrip van menselijke gezondheid, met integratie van fysieke, psychische, spirituele en milieu dimensies.
  5. Leer de principes van gezond leven en preventie. Leer de patient wat de oorzaak van de ziekte is, zodat dit vermeden kan worden. Leer de patient de verantwoordelijkheid voor toekomstige gezondheid.

De WHO spreekt van een minimum aan studie-uren: een tweejarig voltijd programma met 1.500 SBU, inclusief 400 uur klinische stage met supervisie. De eisen voor Nederland zijn het dubbele aantal SBU (120 ECTS), met minimaal 40 ECTS aan medische basiskennis (verzekeringsmaatschappijen). Mesologie voldoet ruimschoots aan deze eisen.

Download de PDF ‘Benschmarks for training in Naturopathy van de WHO:  http://apps.who.int/medicinedocs/en/d/Js17553en/