Binnen het Integraal Medisch Centrum is sinds 2005 een speciale ochtend ingericht voor de behandeling van kinderen, het Kinder-IMC. Hier werken osteopaten en mesologen nauw samen in de behandeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar. Kinderen reageren anders, hebben een andere fysiologie en motoriek en vragen daarom een gespecialiseerde therapie.

Bij deze behandelingen zijn meerdere therapeuten aanwezig. Behandeling van kinderen vraagt een andere aanpak omdat kinderen beweeglijk zijn en snel afgeleid, vaak is er sprake van een korter behandelmoment. Dat is ook mogelijk omdat kinderen meestal niet gehinderd worden door opgebouwde compensaties of complexe (opgebouwde) aandoeningen. Kinderen reageren snel en de vitale zelfgenezingskracht is meestal sterk aanwezig.

De vorm van het kinder-IMC is in de zomer van 2016 uitgebreid naar een Complementair-Kinder-Centrum (CKC). Zo begeleiden therapeuten met jaren ervaring een groep afgestudeerde osteopaten en mesologen  in specifiekere bekwaamheid voor het behandelen van kinderen. Dit staat weer onder leiding van twee tutors. De ‘praktische pediatrie’ is voor het grootste gedeelte praktisch en een deel theoretisch, gericht op de ontwikkeling, veiligheid, specialismen, etc. De samenwerking is belangrijk, omdat zowel het ‘goed in het lijf zitten’ (Osteopathie) belangrijk is voor kinderen, maar evenzeer de voeding (Mesologie).

Programma:

Iedere eerste vrijdagochtend (08.30 – 13.30 uur) en een enkele keer de tweede vrijdagochtend van de maand praktische behandeling van kinderen in het kinder-IMC, gekoppeld aan een ervaren osteopaat / mesoloog. Het geheel staat onder leiding van twee tutors (osteopaat / mesoloog).

 • Anamnese, onderscheidt baby, peuter, kleuter
 • ORKI: Onderzoek Richtlijn Kinder-IMC
 • Sneltesten kinderen
 • Behandeling osteo – meso

Aansluitende middagen: 14.00 – 16.00 uur

 • Casusbesprekingen van de praktijkochtend
 • Osteopathische en mesologische visie
 • Bijzondere cases
 • Uitsluitingsdiagnostiek

In totaal betreft de praktische pediatrie 10 vrijdagen in het jaar (sept – juni).

Data:

Eerste vrijdag van de maand  en een aantal keer de tweede vrijdag van de maand

Locatie:

Integraal medisch Centrum
Contactweg 145-153, 1014 BJ Amsterdam
Routebeschrijving

Kosten:

€ 150,- per dag  € 1.500,- totaal. Hierbij gelden de algemene voorwaarden voor inschrijving aan de Saiga (inschrijfformulier).

Inschrijving:

Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@mesologie.nl

Accreditatiepunten:

Wordt vooralsnog niet aangevraagd, gezien het karakter van de praktische pediatrie en de beperkte deelname.

Voorwaarde deelname:

Er is slechts plaats voor enkele deelnemers. Mogelijk wordt het geheel in later stadium nog verder uitgebreid.

 • Afgestudeerd osteopaat (D.O.) of mesoloog (D.M.).
 • Motivatiebrief voor deelname + korte CV.
 • Na selectie volgt e.v. een toelatingsgesprek met leden van het kinder-IMC

Inschrijven vóór 1 juli, plaatsing volgt in juli.