Patricia over haar beroep: “Je blijft altijd leren”

Patricia over haar beroep: “Je blijft altijd leren”

patriciaWat mesoloog Patricia van Houten het mooiste vindt aan haar vak? “Dat je ieder mens uniek bekijkt,” vertelt ze. “Dat er geen protocol is dat je bij iedereen kan toepassen, omdat je iemand heel individueel benadert.” In 2011 studeerde ze af als mesoloog en sindsdien runt ze haar eigen praktijk. Ondanks meerdere verhuizingen kostte het Patricia nooit langer dan anderhalf jaar om haar agenda volledig gevuld te krijgen met afspraken met patiënten. “En als je agenda eenmaal vol zit, dan blijft die ook vol.”

Vraag naar mesologen

Dat komt doordat de vraag naar mesologen in ons land steeds meer toeneemt. Patricia: “Mensen worden zich steeds bewuster van hun voeding en leefstijl. En dat ze daarmee kunnen zorgen voor een lichaam dat in balans is en daardoor ook beter bestand is tegen allerlei prikkels van buitenaf. Dat groeiend bewustzijn maakt dat er meer interesse komt voor ons beroep.”

Enorme variatie in klachten

In haar praktijk ziet Patricia mensen van allerlei verschillende leeftijden met allerlei verschillende vragen. Zo heeft ze patiënten die komen voor een algehele persoonlijke keuring, een soort APK. Om preventief te kijken hoe ze hun leefstijl nog beter af kunnen stemmen. Ook begeleid Patricia topsporters, om ervoor te zorgen dat ze een topprestatie kunnen leveren en tegelijkertijd zo min mogelijk roofbouw op hun lichaam plegen. Daarnaast behandelt ze een enorme variatie aan klachten. “Hoofdpijn, huidklachten, zenuwpijn of menstruatieklachten. Alles waarop iemand een klacht kan ontwikkelen, komt weleens voorbij. Het is heel uiteenlopend en dat maakt het werk zo mooi.”

Kijken met een open blik

En tegelijkertijd vraagt dat een bepaalde mate van nieuwsgierigheid. “Het is de kracht om altijd met een open blik te blijven kijken,” zegt Patricia. Dat is soms best een uitdaging, want een symptoom kan bij verschillende mensen een heel andere oorzaak hebben. “Er is geen vast protocol voor iemand, maar vanuit de opleiding Mesologie krijg je wel een basis mee waarmee je je onderzoek begint. Vanuit daar kijk je verder om te begrijpen waardoor iemand klachten ontwikkeld.”

Nooit uitgeleerd

Dat betekent tegelijkertijd dat je als mesoloog continu je eigen kennis blijft bijspijkeren. “Met het ontwikkelen van kennis besef je steeds meer hoe weinig je weet,” vertelt Patricia. “Elke keer dat ik bijleer, ontdek ik weer dat ik meer wil leren. Als mesoloog ben je nooit uitgeleerd, je blijft altijd leren.”