Koeien in de sloot

Koeien in de sloot

Patiënte van 57 jaar, kwam in 2008  met als klachten een klassieke hernia (uitstulping tussenwervelschijf), hemorroïden en kortademigheid. Diagnose regulier: bloedarmoede en een ontstoken dikke darm  (colitis ulcerosa). Uitgebreid onderzoek leverde opgezette darmen, een laagstand van het diafragma (middenrif), een gefixeerde derde lendenwervel. Dit verklaarde reeds de kortademigheid, namelijk dat het diafragma niet voldoende kan dalen bij inademing. Daarnaast verklaard dit het ontstaan van hemorroïden, door de druk onderin de buik naar het kleine bekken en het daarin gelegen rectum. De afwijkende waarden van het colon en de dunne darm. Deze waarden bleken veroorzaakt te worden door een koemelkallergie (dus meer dan een lactose-intolerantie).

Het weglaten van koemelk leverde in de eerste weken al forse verbeteringen, met daarnaast ondersteunende medicatie voor de darmen en de lever. Na een jaar therapie zijn de darmen genormaliseerd en zijn de klachten verdwenen. Volgens het laboratorium zou de bloedarmoede blijven bestaan, maar er bestaan geen klachten meer.
Patiënte is sindsdien regelmatig onder controle. Op een consult in 2013 kwamen verschillende klachten weer een beetje terug. Bij navraag bleek dat er ‘stiekem’ koemelk in het voedselpatroon was ingeslopen. “Ik dacht dat cappuccino geen kwaad kon”,  was de verklaring. Het wederom volledig weglaten van koemelk leverde weer volledige verbetering. De huisarts kan het verloop van het ziektepatroon niet geloven en blijft jaarlijks alle bloedwaarden controleren, de darmwaarden zijn prima, maar de bloedarmoede blijft. Patiënte voelt zich uitstekend en memoreerde onlangs nog de toestand van 2008: slechts kleine stukjes kunnen lopen (kortademigheid), diarree met slijmvorming (colitis), bloed bij de ontlasting (hemorroïden) en rugpijn (hernia). “Hoe voeding je leven kan veranderen, had ik me nooit zo gerealiseerd.” Zei patiënte vandaag.