Paddenstoelen met twee d’s

Paddenstoelen met twee d’s

Vitamine D is ‘in’. Voor vitamine D zijn we vooral van de zon afhankelijk, en schijnen we vooral beroep moeten doen op supplementen met vitamine D, tenminste wanneer we te weinig in de zon rondlopen. Voeding levert maar weinig vitamine D op, zo wordt altijd beweerd. Paddenstoelen zijn een van de weinige voedingsbronnen met vitamine D, met name vitamine D2, waarvan vaak beweerd wordt dat die minder actief is dan vitamine D3.

Michael Holick, bewijst dat inname van vitamine D via de voeding goed kan lukken. Paddenstoelenpoeder met vitamine D2 verhoogt de 25(OH)D-niveaus even sterk als een supplement met 2000 I.E. vitamine D3. Ook na 12 weken waren de niveaus niet verschillend. Het moet wel gezegd worden dat de paddenstoelen voor deze studie met uv-licht waren bestraald; over gewoon gekweekte paddenstoelen die in de supermarktrekken liggen wordt vooralsnog geen woord gerept.
Volgens Holick is het grote voordeel van vitamine D-rijk paddenstoelpoeder dat de wijze waarop paddenstoelen vitamine D aanmaken, erg lijkt op de aanmaak van vitamine D in de huid. Paddenstoelen bevatten ook vitamine D3 en zelfs vitamine D4, terwijl in de huid minstens tien vitamine D-afgeleiden aanwezig zijn! De biologische rol van vitamine D4 e.a. voor de mens is evenwel nog onderwerp van onderzoek.

In deze herfsttijd groeien de paddenstoelen weelderig in de bossen. Gezond verstand laat dan ook paddenstoelen in de maaltijd bereiden in plaats van een capsule. Zoals:

  • Paddenstoelensoep; gemengde paddenstoelen, ui, knoflook, olijfolie, tijm , kippenbouillon en crème fraîche
  • Paddenstoelenrissotto; olijfolie, sjalotten, paddenstoelen (eekhoorntjesbrood, cantharellen), risottorijst, witte wijn, bouillon, mascarpone, tijm, Pecorino
  • Catharellenommelet; zonnebloempitten, eieren , (lactosevrije) melk, peterselie, cantharellen, olijfolie, ui, knoflook, rucola

Bron: www.bumc.bu.edu/endo/research/d/