Crohn op het werk

Crohn op het werk

Patiënte, 25 jaar komt een jaar geleden met darmklachten op het consult. Bijkomende klachten zijn vermoeidheid, gewrichtspijn en maagklachten. De klachten zijn zes jaar geleden begonnen na een voedselvergiftiging. Na uitgebreid regulier onderzoek, met gastroscopie, coloscopie en nucleair onderzoek werd de ziekte van Crohn vast gesteld en werd prednison en dicloflenac ingezet. Vele onderzoeken en kuren later werd de diagnose na een jaar in twijfel getrokken. Drie jaar later werd de verdenking op een appendicitis via echografie vast gesteld en als zodanig behandeld. Twee jaar daarna opnieuw de diagnose M. Crohn, gevolgd door een stootkuur prednison.

Mesologisch onderzoek wees op dysfuncties in de dunne darm, lever en alvleesklier met verdenking op een allergische achtergrond. Er is een therapie met enzymen en kruiden ingezet en een zeer streng glutenvrij dieet. Na 2 maanden werd de diagnose glutenallergie regulier bevestigd (Coeliakie). Een half jaar later staat een volledig andere vrouw in de behandelkamer, op vele fronten herboren, ook qua uitstraling en levensvreugde. Er waren noch een paar klachten in de darmen aanwezig, die te maken hebben met het genezingsproces wat lang kan duren. Op gluten reageert ze inmiddels met extreme misselijkheid, de reactie is niet meer verborgen, maar de ware allergie komt boven. Nu zijn we een jaar later en is medicatie niet meer nodig, streng glutenvrije voeding uiteraard wel. Haar wereld is al totaal veranderd.

Kleine rekensom voor mevrouw Schippers: Regulier medisch onderzoek en therapie M. Crohn (2x) + onderzoek en behandeling appendicitis circa € 5.150,-, zonder resultaat. Mesologisch onderzoek en therapie (1 jaar) circa € 530,- met resultaat. Soms hoeft de ‘Crohn’ niet zo duur te zijn