Op adem komen

Op adem komen

Een half jaar geleden kwam een meisje van 2,5 jaar met als klachten zwaar astmatisch, veel buikpijn, chronisch verkouden en lusteloosheid. Zij wilde nauwelijks eten, had een grote behoefte aan zout en had regelmatig erge woedeaanvallen. Vlak voor haar 1e verjaardag begon de astma. Zij kreeg Ventolin en Becotide als reguliere medicatie. Dit zijn cortison preparaten, met een behoorlijke impact op het lichaam. Drie maanden voor het eerste consult geleden was zij in het ziekenhuis opgenomen met zuurstofproblemen, zij nam nauwelijks nog zuurstof op met de longen. Zij kwam terecht op de hartbewakingsafdeling en kreeg prednison, een nog zwaarder en remmend medicijn.
Bij onderzoek bleek er een verzuring opgetreden te zijn. Hierdoor moeten de longen meer kooldioxide (CO2) uitademen en wordt de zuurstofopnamefunctie van de longen belemmerd. Verminderde zuurstofopname veroorzaakt en nog grotere verzuring in het lichaam. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Tevens bleek hier een intolerantie voor tarwe en nachtschaden aan ten grondslag te liggen. De therapie bestond uit een kruidenpreparaat, een homeopathisch medicament en een dieet zonder tarwe en nachtschaden.

Twee maanden later vond het tweede consult plaats. Het kind had geen astma- en woedeaanvallen en ook geen buikpijn meer. Eens te meer blijkt hierbij de directe betrekking tussen lichaam en psyche. Een ogenschijnlijk psychisch probleem (woede) heeft vaak een lichamelijke oorzaak (in dit geval voedingsintolerantie). De ventolin als medicijn was niet meer nodig en de becotide werd als onderhoudsdosis (op aanraden van de longarts) gegeven.

Nu een half jaar na het eerste onderzoek blijft het goed gaan. Waarschijnlijk zal deze medicatie een jaar volgehouden moeten worden. Het vermijden van tarwe en nachtschaden zal echter langer duren. De verkoudheden blijven in lichte mate aanwezig, maar dat is heel normaal voor een meisje van deze leeftijd.