De schijf van 5-6-7-

De schijf van 5-6-7-

Nederland wordt voller, maar Nederlanders worden ook voller. Meer dan dertig procent van alle Nederlanders is te vol, en tien procent is ronduit te dik. Voor dit “Hollandse welvaren” betalen we een forse prijs. Steeds meer beginnen we dat ook te beseffen.

We weten steeds beter dat een dikke buik, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en diabetes geen afzonderlijke syndromen zijn, maar veel symptomen van één en hetzelfde syndroom: “het metabole svndroom”. We kenden ze tot voor kort als “het dodelijke viertal”. leder van deze factoren verhoogt de kans op hart- en vaatziekten met zo’n 50%, in combinatie met een andere factor wordt dit percentage verdubbeld. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat obesitas ook nog de kans op dementie verhoogt. The British Medical Journal schat deze kans eveneens in op zo’n 50% (afhankelijk van de mate van overgewicht). Maar deze kans kan bij dikke vrouwen zelfs oplopen tot 200%! Dat wij iets aan ons overgewicht moeten doen is duidelijk. Het leven is te mooi om moedwillig verpest te worden door een hartinfarct, een beroerte of een vroegtijdige dementering.

In Nederland hebben we sinds 2004 een nieuwe schijf van vijf die het belang van een gezonde voeding wil onderstrepen. De vijf vakken zijn voor bet benodigde zetmeel (brood, aardappelen en pasta), eiwit ( zuivel, vis en vlees), groente en fruit, vet (olie en boter) en als vijfde voldoende vocht. Dat we nog steeds niet goed weten hoe een ideaal dieetadvies er uit ziet, blijkt uit de adviezen van onze buurlanden. De Britten hebben een geheel andere schijf van vijf, en de Duitsers hebben zelfs een schijf van zeven.
In de VS heeft nu al 25% van de bevolking het metabole syndroom, en daar hebben ze dan ook sinds 2005 “de piramide van zes”. Naast hun piramide is een trimmend figuurtje getekend. Heel terecht wijzen zij op het belang van gezonde voeding, maar ook van een gezonde levensstijl!

In Nederland werken we nog altijd met het wetenschappelijk achterhaalde calorieënsysteem. In Nederland heeft een normale man grofweg 2500 kilocalorieën per dag nodig, en een vrouw zo’n 2000. In het buitenland is dat vreemd genoeg een paar honderd kcal minder. Kennelijk zijn onze normen ervan uitgegaan dat we nog massaal aan bet bewegen waren. Een half uurtje de hond uitlaten vergt zo’n 100 kcal, een uurtje van en naar het werk fietsen vergt zo’n 350 k( al (dit is gelijk aan een boterham met kaas en een banaan of een Magnum en een appel). Als wij in de auto kruipen, hebben wij a! snel een dagelijkse overconsumptie van 300 kal. Per dag geeft dat een gewichtstoename van 30 gram, en dat is goed voor men kilo per maand!

De schijf van vijf is een globaal algemeen voedingsadvies, hetgeen vooral ingefluisterd wordt door de industrie, die baat heeft bij verkoopcijfers. Natuurlijk is het verstandig om algemene adviezen te geven in een tijd waarin de consument overstelpt wordt door industriële informatie. Daarnaast worden we overstelpt door moderne hypes, zoals de zandloper, de broodbuik, Montignac, Atkins, Raw-food, etc. Het zal altijd moeten uitdraaien op een individuele aanpassing aan lichaamsbouw, werkzaamheden, sport, seizoen, etc. Wat betreft voeding geldt dat niet alleen voor de lichamelijke prestaties, ook voor de geestelijke.

De mens is pas mens als hij tot zelfbeheersing in staat is, en eigenlijk pas wanneer hij haar in praktijk brengt. Mahatma Gandhi.