Poreus of poriën

Poreus of poriën

Het botstelsel bestaat uit 206 botten en botjes, die het lichaam structuur en stevigheid geven. Bot is opgebouwd uit een stevige matrix (bindweefsel, 30%), die versterkt wordt door afzettingen van kalkzouten (70%) in de vorm van hydroxyapatiet. Voortdurend wordt bot afgebroken (osteoclasten) en opgebouwd (osteoblasten). De lengte- en breedtegroei gaan door tot ongeveer het 16e jaar. Na het 25e jaar begint de skeletmassa af te nemen, dat wil zeggen de botomvang verminderd niet, alleen de inhoud.
Door botontkalking worden de botten zachter. Dit kan samengaan met kramp in de benen, spierpijn en pijn in de onderrug. Botontkalking en inzakking van de rugwervels is moeilijk te behandelen en daarom is preventie van groot belang.

Daarnaast is voeding natuurlijk van groot belang. Dat kalk belangrijk is voor het bot, weet iedereen, tevens is magnesium van groot belang voor een goede botopbouw, evenals de spoorelementen koper, zink, fluor, borium en mangaan. Verder vormen de vitaminen C, K en D belangrijke co-factoren bij de botopbouw.
Laten we ook de andere samenstelling van bot niet vergeten: vezels en lucht. De ‘luchtkanalen’ (Haverse kanalen) maken het bot hol. Holle buizen zijn vele malen steviger dan massieve buizen. Voor de vezels (bindweefsel) is een juiste stofwisseling van eiwitten en vetten essentieel. Bot zonder kalk wordt als gummi en is nauwelijks breekbaar. Deze eenvoudige scheikundige proef kun je thuis doen: neem een ‘kippenbotje’ en leg deze in de azijn in een afgesloten pot en ga over een half jaartje eens kijken: het is elastisch.. Te veel kalk kan wel eens een belangrijkere oorzaak van osteoporose zijn, dan te weinig kalk. Of overgewicht, houding, etc. Kijk eens breder naar het bot dan de kalk lang is.