Latent B12-tekort

Latent B12-tekort

Depressie vitamine B12 mesologiePatiënte met depressie, slaapstoornissen, geen energie of interesse meer en meer dan 10 kg gewichtsverlies. Ze kreeg medicatie voorgeschreven. Bij een mesologisch consult bleek een ernstig tekort aan vitamine B12. In het bloed bleek geen tekort aantoonbaar. Logisch omdat het lichaam jaren lang de tekorten compenseren kan. Ze kreeg onmiddellijk extra vitamine B12 toegediend, waarna haar toestand snel verbeterde. Haar medicatie werd in overleg drastisch afgebouwd.

Het grijze gebied tussen gezonde hoeveelheden en regulier aantoonbare tekorten vertoont vele ‘onbegrepen’ klachten. In het geval van B12 betreft dit zenuwpijnen, tintelingen in armen of benen, minder gezichtsvermogen, instabiliteit, onhandig in bewegingen, mentale traagheid, verwarring, prikkelbaar, vergeetachtigheid, depressie en zelfs psychoses. Ca. 15% van zestigplussers zouden aan een vitamine B12-tekort lijden volgens een ruwe schatting, echter meestal zonder extreme gevolgen.