ME, weg ermee

ME, weg ermee

ME vermoeidheid mesologieVrijwel 80% van de patiënten die onze praktijken bezoeken geeft aan moe te zijn (en dan niet de moeheid na bv 2 uur fietsen). Bij chronische moeheid ben je en blijf je moe.

Myalgische Encefalomyelitis (ME) is na 4 jaar deze week eindelijk erkend als ziekte door de gezondheidsraad, maar bestaat natuurlijk al veel langer. Het advies van de raad naar wetenschappelijk onderzoek is al even vermoeiend, maar het wordt gelukkig een ‘multisysteemziekte’ genoemd. Hopelijk wordt nu eens het geld besteed aan onderzoek naar de effecten van complementaire geneeskunde bij chronische vermoeidheid. Waarbij patiënten reeds jaar-en-dag bewijzen dat het werkt, mits je maar multicausaal, multidisciplinair en multisystemisch blijft kijken en werken. Wellicht kunnen de 40.000 patiënten dan een zucht van verlichting slaken.