Tolerantie bij intolerantie

Tolerantie bij intolerantie

Buikklachten intolleranties en mesologiePeuter van 3 jaar, met al een rijtje intoleranties op zak: gluten, lactose, soja en langzaamaan fructose en glucose. Buikklachten, slechte ontlasting, af en toe heel boos worden. Op een paar oorontstekingen na, geen bijzonderheden.

Ten grondslag aan de intoleranties ligt in dit geval de pancreas (alvleesklier), die moeite heeft met de aanmaak van enzymen. Deze (talloze) enzymen dienen, eenvoudig gezegd, voor de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten. En zo ontstaat een ping-pong-effect. De darmen bestoken de pancreas, de pancreas doet steeds een beroep op de darmen. Steeds slechter functionerende darmen en darmflora is het gevolg, met als resultaat een toename van intoleranties.

Intoleranties liggen misschien voor de hand, maar een dergelijke toename op jonge leeftijd, moet tot nader onderzoek leiden en dat vraagt kennis, wat leidt tot begrip. Dit begrijpen en aanpakken geven een blije peuter met gezond gedrag, gerustgestelde ouders en een terugdringen van de intoleranties.