Prikkelbaar diagnose syndroom

Prikkelbaar diagnose syndroom

Spastische darm en mesologieHeb je regelmatig last van diarree, obstipatie of van allebei? Zit je met een onregelmatige stoelgang en regelmatig met buikkrampen? Dan heb je vast last van het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) of Irritable-bowel syndrome (IBS). De diagnose PDS wordt nu bij circa 2,5 miljoen Nederlanders gesteld, een nieuw afvoerputje.

Er wordt direct gegrepen naar psylium-vezels, pepermuntolie, probiotica, FODMAP of curcuma, zonder te kijken naar het onderliggende probleem. Vervolgens komen weer studies uit over wat er allemaal niet functioneert bij PDS. Dat is ook meso-logisch.

Laat deskundig kijken naar de persoonlijke combinatie van factoren, zoals maagfunctie, alvleesklier, darmflora, voeding en typologie, lever, kruiden, etc. Het syndroom, de naam zegt het al, heeft geen eenduidige oorzaak. Een NHG-standaard van de huisarts of internet-research vertellen de oorzaken niet. Gedegen onderzoek en een Multi causale aanpak wel, maar dat verhaal kan je niet op je buik schrijven.