Voeding aanpassen? Eerst de oorzaak!

Voeding aanpassen? Eerst de oorzaak!

Voeding, opgezette buik en mesologiePatiënte, 37 jaar met dikke opgeblazen buik, gebrek aan energie en menstruatieklachten. Slechts een paar dagen per maand zonder klachten. FODMAP-dieet heeft niet geholpen, evenmin als het Atkins-dieet en eten volgens de voedselzandloper. De verteringsenzymen van de alvleesklier vormden de belangrijkste oorzaak, vervolgens verstoring van de darmflora door gisting (opgezette buik), met een vergrote druk op de baarmoeder en eierstokken. Hierdoor wordt ook de hormonale cyclus verstoord.

Therapie: herstel van de enzymen, daarna herstel van de darmflora. Dan kijken of de menstruatiecyclus zich hersteld en eventueel een voedingsaanpassing. De aanpassing van de voeding heeft pas zin als de oorzakelijke factoren zijn opgelost.