Suikerziekte of ziek van suiker

Suikerziekte of ziek van suiker

Patiënte, 64 jaar, Diabetes type II, gebruik metformine en insuline. Veel last van de bijwerkingen, zoals diarree en misselijkheid, wazig zien, metaalsmaak in de mond. De diabetes bestaat al 10 jaar, evenals de bijwerkingen van de medicatie.

In overleg besloten de voeding aan te passen: granenvrij, suikervrij en lactosevrij. Gecombineerd met natuurlijke medicatie gericht op de talloze hormonen die de bloedsuiker reguleren en dat zijn er nogal wat. Vaak wordt enkel gekeken naar de twee hormonen van de alvleesklier, insuline en glucagon, maar er zijn veel meer stoffen die de bloedsuikerspiegel reguleren. Geraffineerde suikers, witte granen en lactose zijn allemaal snelle suikers, dat wil zeggen dat zij de bloedsuikerspiegel snel verhogen. Hierdoor wordt al snel de hele cascade van bloedsuikerregulatie ontregeld.
Het dieet, de medicatie en gezond verstand hebben binnen een jaar goed resultaat: geen metformine en insuline meer nodig, geen bijwerkingen meer, gewichtsafname en bovenal een veel prettiger leven.