Help mijn darm is lek

Help mijn darm is lek

Een (sterk) verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies (leaky gut) kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en de progressie van een reeks aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten, chronische ontstekingsziekten en allergieën. Slechts één laag darmcellen (enterocyten) aan de binnenkant van de darm scheidt de inhoud van het maagdarmkanaal (buitenwereld) van het lichaam (binnenwereld). Dit is normaal gesproken goed beschermd en bezit het immuunsysteem van de darm (GALT). GALT werkt samen met de darmflora voor het totale weerstandsysteem van het menselijke lichaam.
Bij een zogenaamde lekkende darm werkt het beschermingssysteem van de darm minder goed, waardoor micro-organismen en/of allergene of toxische stoffen in contact komen met het GALT. Dit leidt tot ontstekingen (silent inflammation) en mogelijk schadelijke immunologische reacties.
Een lekkende darm kan een belangrijke rol spelen in het ontstaan van uiteenlopende aandoeningen, waaronder diarree, infectieuze darmziekten, coeliakie, PDS (prikkelbare darmsyndroom), allergieën (hooikoorts, astma, atopische dermatitis, voedselallergie), auto-immuunziekten, reumatische aandoeningen en zelfs psychische aandoeningen.

De juiste kruiden, pro-biotica, vitaminen, homeopathie en natuurlijk een aanpassing van de voeding helpen de darm zijn lekken te dichten en de gevolgen te bestrijden.