De koe bij de horens vatten

De koe bij de horens vatten

Patiënte, 45 jaar met klachten van een spastische darm, tegenwoordig PDS (prikkelbaar darmsyndroom) genoemd. Klachten zijn ontstaan na een zwangerschap, beëindigt met keizersnede, 15 jaar geleden. Maar als kind had ze ook al vaker klachten van een spastische darm gehad. Nu regelmatig heftige pijnaanvallen en vervolgens klachten van de nek en rug. Slikt veel pijnstillers op advies van de huisarts.

Nader onderzoek leverde een fors gefixeerde regio van de darm (ICV overgang dunne naar dikke darm) en een slechte dunne darmfunctie. Dergelijke uitslagen van onderzoek wijzen sterk in de richting van een voedingsallergie of intolerantie. Testen en vragen leverde dat patiënte ooit een huidallergietest had laten doen, waarbij nikkel en een bepaalde parfumgroep positieve uitslagen gaven. Hier heeft zij nooit iets mee gedaan. Nader onderzoek gaf het sterke vermoeden van een lactose-intolerantie. Met een minimale medicatie en een streng lactosevrij voedingsadvies kwam patiënte na zes weken klachtenvrij terug, waarbij de onderzoeksresultaten licht verbeterd waren. Bij een derde consult, na een half jaar, vertelde patiënte waar ze allemaal óók geen last meer van had, sinds het weglaten van lactose: onregelmatige stoelgang, onrustige darmen, pijnlijke en onregelmatige menstruatie, eczeem rondom de neusvleugels, pijn bij geslachtsverkeer, nikkelallergie, vage spierpijnen, wekelijkse (weekend)hoofdpijn, misselijkheid bij vet eten, gewrichtspijnen in de beide duimen. “Nooit gedacht dat een simpel stofje zoveel gevolgen kan hebben”, zei ze, “bedankt ik ben weer mezelf”. Ogenschijnlijk kleine stofjes kunnen grote gevolgen hebben, overal in het lichaam. Doe een litertje diesel bij een volle tank benzine en de motor vervuild, er is echter geen directe schade. Doe dit iedere dag en de gevolgen zullen steeds groter worden.