Silent inflammation

Silent inflammation

Patiënte, 42 jaar, opgezette buik met bijzonder veel pijn, eczeem, terugkerende infecties, vocht vasthouden. Regelmatig en veel antibiotica gekregen in recent verleden en bekend met huidschimmel. Littekens aanwezig van buikoperatie. Onderzoek wijst op een dunne darm probleem, met behoorlijke dysfunctie op het buikvlies. We zouden dit een ‘silent inflammation’ (laag-gradige ontsteking) van de darm kunnen noemen. Oorzaak blijkt tarwe te zijn, wat we vaker zien, wellicht al het gemanipuleer met deze gewassen. Advies: darmflora opbouwen en alle granen weg laten.

Na 6 weken staat er een ander mens voor in mijn kamer, wel 2 weken een afkickreactie gehad, die behoorlijk heftig was. Maar nu klachtenvrij op alle fronten. Verder advies blijft granenvrij en darmflora opbouwen, net zolang tot de darm volledig hersteld is, dan bekijken wat er over blijft. Kortdurende eliminatie diëten hebben niet zoveel zin; minimaal 3-6 maanden.